Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Dekanlığı bünyesinde Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesinde Acil Tıp Anabilim Dalından Yrd. Doç. Dr.Nurşah BAŞOL ve Yrd. Doç. Dr. Serhat KARAMAN tarafından Temel Yaşam Desteği (TYD) eğitimleri verilmeye başlandı.

Katılımcılar İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen gönüllü öğretmenlerden seçilerek gruplar belirlendi. Her grupta 15 katılımcı yer aldı. 21 Nisan 2015’te başlanan eğitimler 02 Haziran 2015 tarihine kadar aralıklarla devam etti. İki aylık süreçte toplam 5 gruba eğitim verildi.

Kurs öncesinde hazırlanan ve teorik bilgileri resim desteği ile sunan TYD kitapçıkları katılımcılara dağıtıldı. 30’ar dakikalık toplamda 2 ders konu anlatımı- teorik bilgilerin verilmesinden sonra bebek, çocuk ve erişkin maketleri üzerinde 1 saat pratik eğitim verildi. Eğitim programının sonunda katılım belgeleri takdim edildi.

Olay yerinde başlayacak olan TYD nörolojik olarak arazsız bir geri dönüşüm için çok önemlidir. Toplumda TYD uygulayıcılarının sayısını arttırmak ancak düzenlenecek eğitimlerle mümkündür. Acil tıp uzmanları olarak halk eğitimleri düzenlemek sorumluluklarımız arasındadır.

Uygulanan bu eğitim hem fazla vakit almaması, hem de TYD’nin ana başlıklarını içermesi açısından örnek bir eğitimdir. Katılımcılardan alınan geri dönüşler de eğitimden memnun kalındığını göstermiştir.

Yeni eğitim döneminde de bu eğitimler devam ettirilecektir. Bu eğitimin halktan kişilere TYD eğitimlerinde örnek olmasını umuyoruz.

Yrd. Doç. Dr. Nurşah BAŞOL                                                            Yrd. Doç. Dr. Serhat KARAMAN

GOPÜTF Acil Tıp AD                                                                              GOPÜTF Acil Tıp AD

TOKAT                                                                                                      TOKAT

• 6th International Emergency & Cardiac Care Symposium