Doktor arkadaşımıza yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

16.12.2015 tarihinde  saat 23.00 sıralarında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde yine bir saldırı gerçekleşti.

Acil Servis girişinde güvenlik görevlisi ile tartışan bir hasta yakını belindeki silahına sarılıp ateş etmek istemiş, çevredekilerin ve güvenlik kuvvetlerinin engelleme çalıştıkları bu şahıs ne yazık ki silahını bir el ateşlemiştir. Seken kurşun o sıra da hastalarına hizmet vermeye çalışan bir meslektaşımızın bacağını sıyırıp geçmiştir.

Doktor arkadaşımız  ile yaptığımız telefon görüşmesinde, olayı bir kere de kendi ağzından dinledik. Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu olarak kendisine ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Ayrıca hastane yönetimini de arayarak bu saldırı ile ilgili üzüntülerimizi ve düşüncelerimizi dile getirdik.

Ülke ve insana daha sağlıklı bir gelecek sunmak adına “her zaman, her yerde, her koşulda” ter döken Acil Sağlık çalışanlarımızın huzuru ve güvenliğinin her şeyin başında geldiği,  gerektiği artık bilinmelidir. Gece gündüz 24 saat çalışan meslektaşlarımıza yapılan bu saldırı hiçbir kelime ile ifade edilemeyecek kadar seviyesiz ve insanlık dışıdır.

Nedeni ne olursa olsun hiçbir gerekçe, şiddeti ve kaba kuvveti meşru kılamaz. Bilinmelidir ki, hakaret ve şiddet hiçbir şekilde hasta ve hasta yakınının hakkı değildir.

Şiddet bir hak ve hizmet  talep etme yöntemi değildir. Şiddet ilkel toplumların dili olup modern ve medeni dünyamızda yer almamalıdır.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) olarak her an ölümle burun buruna gelen, hayat kurtarma mücadelesi verirken şiddete maruz kalarak bir yandan da hayatlarını kaybetme riskiyle görev yapan tüm sağlık çalışanları adına son derece endişeliyiz.

Doktor arkadaşımıza yapılan bu insanlık dışı davranışı şiddetle kınıyoruz.

Toplumsal şiddetin boyutlarının yansıması olarak sağlık alanında ortaya çıkan bu tür menfur olayları gerçekleştirenlerin yargı önünde hesap vermelerini büyük bir sabırsızlıkla beklemekteyiz. Görülmektedir ki bugüne kadar alınan tedbirler ortaya konulan uygulamalar sağlıkta şiddetin önlenmesi için yeterli olmamıştır.

Bu tür saldırılara karşı Sağlık Bakanlığı’nın ve hükümetin acilen caydırıcı tedbirler almasını bir kez daha talep ediyoruz.

Dün (16.12.2015) Acil Servislerde yaşanan şiddet  konusunda yine Türkiye Büyük Millet Meclisinde Sağlık, Aile, Çalışma ver Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural KOYUNCU' ya yapılan ziyarette de dile getirdik.

Bu tür olayların bir daha yaşanmaması dileğiyle,

Saygılarımla

Prof. Dr. Başar CANDER

Acil Tıp Uzmanları Derneği ( ATUDER)