Savaşta Acil Hizmetleri ve Organizasyonu Sempozyumu 23 Mart 2017 Genel bir değerlendirme

23 Mart 2017 tarihinde Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama hastanesi Oditoryum salonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) tarafından “Savaşta Acil Hizmetleri ve Organizasyonu Sempozyumu” düzenlendi. Açılışta Gaziantep Üniversitesi Rektör yardımcıları (Sayın Rektörümüz bir toplantı için Ankara’da idi), Tıp Fakültesi Dekanı,  Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri, Gaziantep İl Sağlık Müdürü, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi ve hastane idaresi, Ersin Arslan Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi, Genel Kurmay ve Emniyet yetkilileri hazır bulundular. Genel Kurmay’dan tuğgeneral düzeyinde yedi kişilik bir ekip, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü yetkilileri sempozyumun tüm oturumlarına katılıp değerlendirme yaptılar ve çok faydalı bilgiler aktardılar. 320’den fazla değişik branşlardan kayıtlı katılımcı sempozyuma iştirak etti. Salon kapasitesi yetmeyince katılımcılar merdivenlerde ve yerlerde oturarak oturumları takip ettiler.

Bu sempozyumda bölgemizde son altı yıldır devam eden savaş ve terör saldırılarında karşılaştığımız konular değerlendirmeye alındı. Genel olarak savaş alanından hastaların alınmasının zorlukları, olay mahallinden ilgili merkezlere transfer,  travmada temel yaklaşım, hemostatik resusitasyon, savaşta meydana gelen ortopedik, toraks, batın, pelvik, beyin-omirilik ve damar yaralanmaları; savaşta psikolojik bozukluklar; kimyasal saldırılarda ilk müdahaleler ve sonuçları; hasta yakınlarının, idari erkânlarının ve medyanın bilgilendirilmesi; güvenlik açısında karşılaşılan sıkıntılar ve tüm konularla ilgili personel eğitimleri tartışıldı. Konuşmacılar konularıyla ilgili çok faydalı aktarımlarda bulundular. Son oturumda hastane idarecileri, Genel Kurmay ve Emniyet yetkilileri, psikolojik destek birimi, acil uzmanları ve tüm konuşmacıların katılımı ile bir panel düzenlendi. Katılımcıların konularla ilgili tüm soruları çok samimi bir şekilde cevaplandırıldı.

Hem Genel Kurmay’dan hem de emniyet birimlerinden çok olumlu geri bildirimler yapıldı. Bu tür faaliyetlerin tekrar yapılması ricasında bulundular ve her da her türlü desteği vereceklerini söylediler.

Bu sempozyumda destek ve katkılarını esirgemeyen başta Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ali Gür Hocaya, Tıp Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. M. Zeki Çelen Hocaya, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Sadarettin Yazı Bey’e, Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Sayın Uzman Dr. Ömer Aykut Bey’e, tüm konuşmacı hocalarımıza, Genel Kurmay yetkililerine ve katılımcılara çok teşekkür ediyoruz.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER)

Sempozyumla ilgili medya da çıkan haberlerin başlantıları aşağıdadır.

Fotoğraflara bakmak için tıklayınız.

• Acilin Şarkısı 2018 yarışması
  • 6th International Emergency Medicine Symposium Tashkent / Uzbekistan