Konya Yoğun Bakım Kursu genel bir değerlendirme

Acil Tıp Uzmanları Derneği Yoğun Bakım Çalışma Gurubu’nun eğitim faaliyetleri kapsamında periyodik olarak düzenlenmekte olan “Yoğun Bakım” kursunun ikincisini , 21-22 Nisan 2017 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirdik. ATUDER ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği’nin katkılarıyla organize edilen bu kursumuza başta Konya olmak üzere Karaman, Mersin, Bursa, Diyarbakır, Adıyaman, Çorum, Antalya, Gaziantep, Aksaray ve Bartın gibi yurdun çeşitli illerinden iştirak eden 2 öğretim üyesi, 16 Acil Tıp Uzmanı, 22 Acil Tıp Asistanı olmak üzere toplam 40 kursiyer hekim katılmıştır.

Pratik eğitimlerin daha verimli geçmesi amacıyla kursun kontenjanını 40 kişi ile sınırlandırmak zorunda kaldığımızdan dolayı bu rakamın üzerindeki müracaatları bir sonraki kursumuza aktarmak durumunda kaldık.  Acil tıp ile yoğun bakım bilim dallarının birbirinden ayrılamaz ve birbirlerini tamamlayan bilim dalları olduğuna olan inancımızla, kritik hasta bakımında acil tıbbın önemini ve konumunu daha ileriye taşımak, artık miadına gelmiş olan ve doğumu kaçınılmaz olan acil tıp yan dallarının arasında Amerika ve Kanada gibi  gelişmiş ülkelerde olduğu gibi “yoğun bakım” yan dalını da görmek en büyük beklentimiz ve hedefimizdir. Çünkü, “Kritik hasta bakımını en iyi kim ya da kimler yapabilir?” sorusuna verilecek cevabın içerisinde acil tıp uzmanlarının yerinin ilk sırada yer alacağı muhakkaktır.  İşte bu hedefler ve beklentiler doğrultusunda gerçekleştirilen ve oldukça ilgi gören yoğun bakım kursumuzda, başta mekanik ventilasyon uygulamaları olmak üzere kritik hasta takip ve tedavisinde gereken temel ve ileri düzey uygulamaları hem teorik hem de pratik olarak pekiştirme fırsatını yakaladık. Katılan kursiyerlerin çok olumlu geri dönüş bildirimleri bizleri fazlasıyla mutlu etmiş ve geleceğe daha büyük umutlarla bakmamızı sağlamıştır. Buradan hepsine ayrı ayrı teşekkürü bir borç biliriz.

Bu kursa ev sahipliği yapan ve hastane imkanlarını hizmetimize sunan Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Prof. Dr.Mehmet KOÇ’a, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yönetici Vekili Doç. Dr.Mehmet Ali ERYILMAZ’a, Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Yoğun Bakım Çalışma Grubu Baş Eğitmeni Prof. Dr.Başar CANDER’e, başta Ankara ve İstanbul gibi diğer şehirlerden değerli vakitlerini ayırarak bu kursa eğitici olarak katkı sağlayanlar olmak üzere tüm eğitmenlerimize; Prof. Dr. Mehmet GÜL’e, Doç. Dr. Mehmet OKUMUŞ’a, Doç. Dr. Yavuz KATIRCI’ya, Uzm. Dr. Yahya Kemal GÜNAYDIN’a, Uzm. Dr. Bora ÇEKMEN’e, Uzm. Dr. Dilber ÜÇÖZ KOCAŞABAN’a, Uzm. Dr. Emin Fatih VİŞNECİ’ye ve Uzm. Dr. Betül KOZANHAN’a teşekkür ederiz.  Ayrıca, Acil Tıp Uzmanları Derneği’nin düzenlemiş olduğu  her bilimsel etkinlikte olduğu gibi, bütün sekreterya hizmetlerinin altından başarıyla çıkan, büyük bir özveriyle çalışan ve her işimizi kolaylaştıran dernek sekreterimiz Menderes HAZIR’a çok özel teşekkürler….

Yoğun Bakım Çalışma Grubu adına

Doç. Dr. Ramazan KÖYLÜ

Fotoğraflara bakmak için tıklayınız