Acil Servis çalışanlarına yönelik şiddetin sonu gelmiyor.

Sağlıkta şiddet kötü yüzünü bir kez daha gösterdi. Son olay, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde gerçekleşti.

Acil Tıp asistanı Dr. Ozan ÖZELBAYKAL, bir hasta ve hasta yakınlarının sözlü ve fiziksel şiddetine maruz kaldı.

Olayın oluş şekli aşağıdaki gibidir.

***

‘Hasta 27 kasım 2014 tarihinde 112 ambulansı tarafından acil servis sarı alana ‘boyun tutulması şikayeti ile getirildi. Hasta muayene edildi. Travma olabileceği için filmleri istendi. Tedavisi yazıldı hemşirelere verildi. Daha sonra  SVO düşünülen bir hastanın filmine bakmak için bilgisayar başında iken hasta oturuduğu yerden ‘ Gelin lan buraya diye bağırdı’ bunun üzerine neden bağırdığı sorulduğunda yakını hiç bir şye sormadan direkt bana yumruk attı. Yanında bulunan diğer kişiler de araya girmek isteyen doktor arkadaşıma( Dr İlker KAÇER) ve güvenlik görevlilerine saldırmıştır’

***

Ülke ve insana daha sağlıklı bir gelecek sunmak adına “her zaman, her yerde, her koşulda” ter döken Acil Sağlık çalışanlarımızın huzuru ve güvenliğinin her şeyin başında geldiği, gerektiği artık bilinmelidir. Gece gündüz 24 saat çalışan meslektaşlarımıza yapılan bu saldırı hiçbir kelime ile ifade edilemeyecek kadar seviyesiz ve insanlık dışıdır.

Nedeni ne olursa olsun hiçbir gerekçe, şiddeti ve kaba kuvveti meşru kılamaz. Bilinmelidir ki, hakaret ve şiddet hiçbir şekilde hasta hakkı değildir.

Şiddet bir hak ve hizmet talep etme yöntemi değildir. Şiddet ilkel toplumların dili olup modern ve medeni dünyamızda yer almamalıdır.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) olarak her an ölümle burun buruna gelen, hayat kurtarma mücadelesi verirken şiddete maruz kalarak bir yandan da hayatlarını kaybetme riskiyle görev yapan tüm sağlık çalışanları adına son derece endişeliyiz.

Doktor arkadaşımıza yapılan bu insanlık dışı davranışı şiddetle kınıyoruz.
Toplumsal şiddetin boyutlarının yansıması olarak sağlık alanında ortaya çıkan bu tür menfur olayları gerçekleştirenlerin yargı önünde hesap vermelerini büyük bir sabırsızlıkla beklemekteyiz.
Bu tür saldırılara karşı Sağlık Bakanlığı’nın ve hükümetin acilen caydırıcı tedbirler almasını bir kez daha talep ediyoruz. Görülmektedir ki bugüne kadar alınan tedbirler ortaya konulan uygulamalar sağlıkta şiddetin önlenmesi için yeterli olmamıştır.

Prof. Dr. Başar CANDER
Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER)

• Basic Point of Care Ultrasound  Course Jordan
  • Basic Point of Care Ultrasound  Course India